4 veckors-utmaningarna – något fysiskt, en färg, ett yogafokus, ett mindset

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg om året så har jag valt att sätta upp lite små delmål, eller som Dryden så modernt uttryckte det i en kommentar: ”sprintar” (IT-projektledningsterm). Det uttrycket snor jag direkt. Jag är ju också mycket för det här med planering och fundering så även om jag ville ha sprintarna enkla och bryta ner det som delmål så finns det också ett övergripande tänkt. Jag vill få in mer yoga i mitt liv och min vardag igen, jag har länge varit omotiverad på meditation och jag vill prova allt möjligt men eftersom det är hopplöst spretigt så sydde jag ihop en liten plan för att hitta fram. Så jag har delat upp det i fyra veckor åt gången, det råkade dessutom klaffa nästan exakt med fullmåne vilket känns som en extra bonus sett till den mer spirituella delen av det hela. Fysiologiskt passar det också bra för det är mitt i min cykel som är rätt regelbunden på fyra veckor så jag mår som bäst vid bytena vilket också passar bra både mentalt och fysiskt. Så för att det inte skulle bli för övermäktigt utan att hitta ett sätt att låta det här ta tid och låta resan vara målet, och för mitt eget höga nöjes skull i planering och fundering så har jag gjort såhär. (Det går såklart hur bra som helst att prova med ”springar”/4v-utmaningar helt random)

Det övergripande – sju teman och sju chakran

Jag har delat in det utifrån den yogalära jag är skolad i, där det kroppen har sju chakran som är kopplade till olika styrkor, organ, färger m.m. Sånt tycker jag är jätteintressant, även om jag vet att många tycker det är flummigt. Jag tror bara det kan förstärka och hålla ihop det hela med lite mer teman. Så fyra veckors-utmaningarna är alltså inte bara en utmaning i taget, där första var plankan som jag lagt ut om på stories, utan ett helt tema. Men återigen, inte för krångligt men jag vill ha en röd tråd och efter fyra veckor känner jag att jag är inne på rätt spår, det här passar mig just nu.

Bild lånad från yogaworld.se

Såhär brukar våra sju chakran (sjackran) illustreras och det är för den psykologiintresserade inte helt olikt Maslows pyramid. (I love sånna kopplingar). Till detta finns kopplat rörelser som stärker och balanserar just det chakrat och som sagt även färger. Precis som i Maslows pyramid är teorin att det inte går att bygga uppifrån, det byggs nerifrån med en bas.

Det går att lägga på många lager med doft, inre organ, kost m.m. men jag tänkte hålla mig till rörelserna, tankarna och färgen. Vilka rörelser som passar för vad kan jag sedan yogautbildningar men det är inte svårt att googla det översiktligt heller. För den som varit på mina klasser påminner det även om ”varannan led-principen” jag ibland pratat om, där de stora lederna eller sektionerna av kotor kan delas in i grupper om stabil vs. rörlig. Det är en annan historia men kort är det optimalt att ha: fotled rörlig, knä stabil, höfter rörliga, ländrygg stabil, bröstrygg rörlig, nacke stabil, axlar rörliga, armbåge stabil, handled rörlig. Ofta är vi stelare eller instabilare i något område och så påverkar det sektionerna intill för rörelser måste tas ut nånstans och så fortsätter det…

Bild lånad från pinterest

Utmaning 1 – rotchakrat, plankan, grundning, höfter och rött

Så första chakrat nerifrån är alltså rotchakrat. Det handlar om att grunda och landa. Rörelserna är stabila och stärkande och mycket kring höfter och ben. Krigaren brukar ofta få symbolisera. Färgen är rött och det tänkte jag passade ju extra bra för det här började när det fortfarande var julpynt så jag gottade in mig lite extra i det röda lite längre i år. Jag har fokuserat på att just grunda och framförallt helheten, att hitta in i rutinen med yoga på mornarna, att landa efter jul, meditera lite och så då plankan förstås. En stabil variant som utmaning men jag har tränat bål överlag, inklusive rumpan. Så jag har både en rakt av ”träningsrörelse” (plankan) och så lite mer tema på rörelserna i yogan. Så tvärtom motför vad det låter med att det skulle vara ett jättekomplicerat invecklat år av avancerad yoga, flum, träning och koständring så har jag bara bjudit in lite extra av det här temat just nu och försöka hitta ett sätt att hålla ihop det.

Resultatet av utmaning 1 – 4 veckor med plankan

Så hur har det gått? Över förväntan! Som sagt, jag har bjudit in det här, inte tänkt att det är så mycket mer än fyra veckor, jag har glömt av mig och jag har återupptagit och de senaste två veckorna har jag använt min nya bok som hjälper till. Jag har landat i att jag verkligen vill fortsätta med den här morgonrutinen och att ha teman. Och så plankan förstås. Startvärdet var 2 min och 25 sekunder och då hade jag verkligen tagit allt. Jag var supernöjd och kände fasen, det blir kanske svårt toppa. Dessutom slarvade jag en hel vecka när jag var på resande fot och glömde av mig och det är ju rätt mycket när det bara är 4 v men desto större anledning att återuppta upplevde jag. Och efter tre veckor hade jag räknat fel och gjorde ett test och gjorde stolt 3 min och 32 sekunder. Idag provade jag igen och jag har gått och laddat lite mentalt för det här i helgen, tänkt ”vad kul det ska bli att krossa den där tiden”, valde en låt (Tsunami av DVBBS, Borgeous) och bara gjorde. Iddes inte ens byta om utan körde i avig pyjamas och trosor (därav kommer ingen bild) och resultatet…. 3 min och 10 sekunder!!! Jädrar vad stolt, direkt efter bara föll jag ner på mage och låg och skrattade.

Känner mig också helt klar med julen och det lugna, grundande och nu har jag städat ut de allra sista julgrejerna och detaljerna av rött (haft kvar ett doftljus och en snodd vid min yogaplats) och solen skiner och jag känner verkligen hur jag är mycket mer pepp på kreativitet, flow och ny energi.

Nästa utmaning – del 2 – sakralchakrat, kreativitet, orange och spagat!

Japp, ni läste rätt. Spagat! Det har jag alltid velat kunna och det tänker jag blir en rolig utmaning. Färgen orange existerar i princip inte i mitt liv så jag har funderat på hur jag ska få in det. Känner lite motstånd men tänker då att det är kanske då jag behöver det. Jag har iallafall kommit fram till att apelsiner är det ju en perfekt tid för nu! Men även sötpotatis och lax tänker jag går in där. En orange filt hittade jag när jag storstädade i helgen, den ligger nu på yogamattan. Och så hittade jag den här roliga bilden ovan på mat för de olika färgerna.

Jag kommer naturligtvis inte kunna gå ner i spagat på fyra veckor men poängen med de här små utmaningarna är att avdramatisera och hitta energin att orka fokusera och därmed göra en rejäl förbättring. Så det är bara fokuset och förbättringen i sig jag är ute efter. Förra perioden var yogan också rätt mycket höfter så jag preppade lite då, återigen den där röda tråden att jag bygger det här från basen.

Jag fotade imorse och på grund av klädseln håller jag dem för mig själv, och för att jag känner inget behov alls av pepp för själva resultatet. Jag delar med mig för att jag känner behov av att formulera mina tankar och för att nån kanske hittar inspiration i någon del av det men jag hoppas det framgår att hela idén är att skräddarsy nåt som känns riktigt kul och utmanande och på ett roligt sätt, inte för att det står här eller i någon yoga- eller träningsbok.

Resterande utmaningar

Jag har gjort en plan för sju springar, det är 28 veckor vilket då tadaa, är ganska precis ett halvår. Så får vi se var jag är då. Jag tror det får räcka för idag men nu förstår ni ju upplägget, jag kommer ta mig upp genom kroppen och dess chakran och det här halvåret är alla utmaningar någon typ av fysisk aktivitet som passar just det temat. Det kommer vara både styrka, rörlighet och flås. Kanske nån som förstått upplägget som tycker det är kul försöka lista ut hur jag tänkt? Eller planera själv något liknande utan att jag stör med hela min plan. Jag hittade iallfall den här bilden som sammanfattar bra vad de olika chakrana symboliserar, om de är balanserade:

Bild lånad från wish

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s