Om att träna när du är sjuk

Johanna Westberg

Foto: Bodil Johansson

Jag såg nyss på nyheterna att Therese Alshammar ställer in sitt VM-deltagande på grund av att hon inte är frisk från en förkylning hon drog på sig förra veckan. Samtidigt är det stora kvällstidningsrubriker om ett farligt virus, som enligt experter en frisk person klarar som en vanlig förkylning. Om man lyssnar på symptomen. Lyssna på dig själv och din kropp!

Jag vet inte hur många gånger jag hört ”jag känner mig lite hängig men jag tänkte testa träna” eller läst i någon facebookgrupp för olika sporter ”jag har jätteont i halsen, tror ni att jag kan vara med i loppet till helgen?”. Vänner, kollegor, instruktörer, bekanta, deltagare, jag har hört det från så många. Ska du träna när du känner dig sjuk? Gah! NEJ!

Jag vet hur det känns att vilja träna och att längta till att bli frisk och att stå över saker. Paniken över att känna av en förkylning en vecka innan ett lopp. Utebliven träning. Men att träna sjuk ger ändå inga resultat. De flesta av oss tränar inte heller för VM eller OS, vi har det inte som jobb. Vi har bara vår egen hälsa och våra personliga mål att tänka på. Vänta nu? Hälsan? Är inte det om man är sjuk eller frisk? Ja, ni förstår vart jag vill komma vid det här laget och jag har bara två råd och en uppmaning:

LYSSNA PÅ KROPPEN – en kort guide

  • När du är frisk: träna så mycket så att du lär känna kroppen. INGEN annan kan svara på din dagsform, förutom möjligen ett labbtest och då måste du gå till vårdcentralen och där kommer de inte uppmana dig att träna om du är så hängig att du gått dit, det lovar jag dig (för det har jag testat). Lär dig skillnaden på vad som är träningsvärk och vad som är en skada? Vad är en infektion och vad är låg vätskenivå eller dålig sömn? Jag lovar, du lär dig.
  • När du är sjuk: träna inte, för helvete. Om Therese Alshammar inte tävlar i VM så behöver inte du gå på ett gruppträningspass om du är förkyld. Du kan alltid gå nästa vecka.

Och så uppmaningen då:

  • Om jag någonsin säger ”jag är lite förkyld men jag tänkte träna/instruera ändå” så säger du, strängt, ”Vad skulle du ha sagt om någon frågade dig?!”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s