Om Sagrada familia

IMG_9776.JPGJag tror inte jag behöver förklara vad Sagrada familia är för särskilt många men jag måste göra ett erkännande. Jag blev grymt imponerad och fascinerad idag när vi besökte katedralen, som numera är en basilika eftersom den blivit välsignad av påven 2010. Jag har tillhört de som tyckt kön är lite för lång och utsidan tillräckligt pampig för att det inte riktigt ska vara värt att gå in om man bara har begränsad tid i Barcelona. Men jag har inte varit in sedan jag och brorsan var i Barcelona 2006 även om jag passerat många gånger sen dess både själv och med olika besök. Jag trodde de byggde på i lagom takt men dels har tiden gått och så de har brassat på för att det faktiskt ska bli färdigt, lagom till hundraårsdagen för gaudis död 1926 (visste ni att han blev påkörd av en spårvagn utanför sagrada familia?)
Det som fascinerade mig allra mest var rymden och färgerna, jag hade bara minnet av en byggarbetsplats. Glaset är målat och spelar med ljuset så det är blågrönare på förmiddagen och mer gulrött där det faller in på eftermiddagarna. Den rymmer ca 5000 besökare och en kör på nästan 1000 sångare. De har mässor vid högtider, annars används kryptan under till vardags. Jag önskar jag haft kameran, det här är vad min mobil åstadkom och jag ändrar här och nu mitt råd till alla som reser hit: det är värt ett besök!
IMG_9747.JPGIMG_9766.JPGIMG_9758.JPGIMG_9757.JPGIMG_9770.JPGIMG_9749.JPGIMG_9747-0.JPGIMG_9745.JPGIMG_9748.JPG

2 reaktioner till “Om Sagrada familia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s