Passerat

Sverige är ett bra land, med sina förbättringsområden. Säga vad man vill om sociala media, jäklar vad fort saker kan spridas och sedan även gå över.

Stormen över pepparkaksgubbarna… jag hann inte ens förstå om de ville ta bort dem p.g.a. stötande/rasistiskt eftersom de är bruna eller om det var handlingen att inte låta dem vara med som var rasistisk innan det var över.

Mitt lilla liv har rullat på som vanligt och i onsdags slog jag till och bytte gym. Ett litet steg för mänskligheten, ett stort steg för en människa (jag). Saknar bassänger och de är så gulliga på simhallen när jag är där och jobbar så jag köpte kort där istället. Har cyklat den där vägen miljontals gånger till sporthallen för att spela basket så även om det är lite längre än bara över älven så känns det lugnt. (till skillnad från iksu vilket aldrig eller väldigt sällan skulle bli av).

Därför har jag nu själv äntligen passerat det som var en snackis för några veckor sedan – Umeås nya cykeltunnel under järnvägen, med det berömda citatet. Och så fin tunnel sen! Proffsigt med tavla som visar tågen, ordentliga perronger (nej, vi har inte haft nån modern tågstation precis. Faktiskt inte uppdaterad sen en viss kung var här för drygt hundra år sedan). Fågelkvitter har den också, det kan verkligen göra min dag. Därnere är björkarna alltid gröna och citaten är bra och förutom att hela stormen fick upp viktiga åsikter/beteenden i ljuset som på köpet gav Umeå lite publicitet så är det försök-till-cencurerade-omtalade-citatet så genialiskt bra. I sin helhet kommer det från ”Om jag finge förändra Sverige” (ursprungligen publicerat i Expressen 22/2 1977)

”Med tre fyra timmars arbetsdag skulle ingen ha råd med privatbil. Men alla skulle ha tid att cykla. Och naturligtvis, skulle tåg, bussar och tunnelbana ha nolltaxa och gå ofta. SJ skulle bli folkets järnväg. Alla stängda stationshus skulle öppnas. Och under en övergångstid – innan det blivit en självklarhet – skulle det sättas upp anslag i den här stilen: ‘Du som går här förbi är behörig att stiga in och värma dej – oavsett om du ämnar åka med nästa tåg eller ej. Också denna lilla kur är en vrå i folkets hem, som behöver din närvaro. Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det'”.

Jag har idag gått och tänkt på hur jag ska känna mig piggare på mornarna och även där har jag tagit till fågelkvitter och startar dagen med min wake up-light. Tänkte mig även ett mantra med CARPE DIEM, men varför krångla till det. Sara Lidmans motto: Lev! Det räcker gott. Eller som en arbetskollega uttryckt det: Det är en ynnest att få stiga opp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s