Girls of Riyadh

Efter uppdrag granskning förra veckan blev det en skjuts i debatten kring slöjor, sharia, islam, förtryck, kvinnans ställning, religion vs. samhälle m.m. igen. Det går i vågor.

Jag har följt twitter-stormen kring Katerina Janouch uttalande och vad som delvis blev ett påhopp på Cherin Awad som är muslim och jurist och känd twittrare (som slutade med att Cherin blev dödshotad) som finns sammanställd av ajour och jag har senast idag haft en kort diskussion på fikarumsnivå med ytligt bekanta.

Mycket klokt har sagts och skrivits, och mycket jävligt korkat också. Och de flesta av oss känner oss förmodligen nånstans mittemellan, man törs nästan inte säga något av rädsla för att antingen framstå som islamofob eller rasist eller som nån som inte läst på och kan islam, svensk lag, sharia, förföljelsehistorier m.m. Så känner åtminstone jag, och jag har ändå ett intresse, är någorlunda påläst, följer traditionella och sociala medier, har bott och praktiserat i mellanöstern i två månader och orkar nästan alltid läsa en hel DN-debattartikel. Men det blir liksom för mycket, och antingen stänger man av helt, eller så väljer man den sida/person/åsikt som verkar enklast.

”Alltså, jag har inte läst på så mycket…”

”Jag vill egentligen inte uttala mig….”

Eller så har man en tvärsäker åsikt från det program man faktiskt såg.

Men det är ingen enkel fråga, och det går aldrig läsa allt. Det är alltid vinklat, någons åsikt. Och det finns alltid flera sidor av samma mynt.

Nima Derwish skrev en artikel om islam i Sverige som jag tyckte om. Kan rekommendera den.

Hursomhelst så har jag ett tips på en bok som inte är som de här artiklarna. Den redogör inte för koranens alla suror, den beskriver ingen svensk invandringspolitik, den går inte till botten med kvinnosynen och islam men den beskriver fyra kvinnors liv i Saudiarabien.

Det är en chic litt, skriven av Rajaa Alsanea. Den är berättad i form av e-mails och är skriven på ett sätt så att den kan uppröra, och det gjorde den. Den blev bannlyst i hemlandet när den kom ut och mycket av det som berättaren förutspår har också hänt i verkligheten. Själva storyn är fantastisk, den är bra berättad och för ovanlighetens skull kan en som varit mer i mellanöstern än i USA känna igen sig i miljör, aktioner, dofter m.m.

Tror tyvärr inte den finns på svenska, men översättningen till engelska är bra.

2 reaktioner till “Girls of Riyadh

  • Visst är den boken bra, jag har läst den på svenska men kommer tyvärr inte
    på den svenska titeln. Det var flera år sedan så den borde finnas som översatt pocket nu.

    • jasså då vet jag. Ska tipsa om nån frågar. Men vad kul du läst den också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s