Hur man tjänar pengar på att blogga. På riktigt.

Ja, rent konkret så var det faktiskt temat idag på föreläsningen jag var på. Och var jag inte inspirerad innan så är jag det nu. Saknar inte inspiration, och en blogg har jag, så att veta att det går att slå mynt av det på ett professionellt sätt och samtidigt bygga sitt varumärke för avknoppningar, alltså sidouppdrag som t.ex. radio och TV, var verkligen en härlig kick.

Från början: Idag var det ”utbildnings- och rekryteringsmässan” för gymnasieungdomar på Nolia i Umeå. Jag var där som representant för tillväxtverkets satsning ”ambassadörer för kvinnors företagande” i egenskap av mig själv, som fristående hudvårdskonsult och svarade på frågor av förbipasserande ungdomar om hur det kan vara att starta eget och att man kan kontakta en ambassadör för att få veta mer, helt kostnadsfritt.

Hela dagen pågick föreläsningar och mellan 11-12 var ett av de stora dragplåstren: Clara ”UnderbaraClara” Lidström och Annakarin Nyberg  om hur man går från att blogga som de flesta gör, som en hobby, till att göra det professionellt.

Publiken var väldigt blandad, det var öppet och gratis för alla så publiken bestod av långtifrån bara gymnasieungdomar eller Annakarins äldre män (hon är doktor i IT, och jobbar på Umeå Unviersitet också, och  föreläser alltså i en bransch traditionellt mansdominerad) eller UnderbaraClaras publik som visserligen är bred, men ändå till majoritet består av kvinnor och kanske framförallt unga.

Annakarin inledde med att anklaga Clara för alla klassiska klyschor om bloggare och bloggande, att det där är väl inget seriöst, har hon stort bekräftelsebehov eller? etc. Inget nytt. För att få ett kort och koncist svar på tal av Clara och sedan tillsammans föra en skön dialog i en timme  med Annakarin som forskare på området drog paralleller till bloggvärlden generellt och Clara gav exempel och svar på de frågor och funderingar som Annakarin förde fram som vanliga i blogosfären. Clara visade tydligt prov på det här med personligt varumärke, det märks att hon tänkt igenom både en och två gånger vad hon står för, att hon tror på sig själv och det hon gör och ändå inte konstlar till det. Hon är hon och det är vad vi får läsa i bloggen också, men hon gör heller ingen hemlighet av att hon tänker smart när det gäller att skapa en relation till sina läsare och att hon även låter sina modigt testade vingar leda till andra spännande uppdrag. Inte heller att det ligger hårt jobb bakom. Man kan välja att bli älskad eller avskydd. Vårda relationer. Våga bli bekräftad och se till bekräfta andra! Hon berättade också att hon läser minst 40-50 bloggar om dagen, för att hålla sig ajour.

Korta, konkreta exempel och tips samt en massa inspiration. De kommer föreläsa på många fler ställen i vår också och jag längtar tills Annakarins bok släpps också, skriven efter flera års studier på bloggande! För mig som är lite naturvetar-akademiker-nörd blandat med social i både sociala media och andra nätverk, samt bloggare blir det en riktig hit tror jag!

Bild: lånad pressbild av Clara och Annakarin

4 reaktioner till “Hur man tjänar pengar på att blogga. På riktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s