Stuglängtan

Jag sitter med lite reselängtan, inte minst längtan upp till stugan men också ut runtom i Sverige och världen. Som läget är nu med ekonomi och klimat så känns ju Sverigeresor än mer aktuellt, hemester och svemester. Jag gillar att prova på olika sätt både restyper och boenden, just nu med småbarn känns stuga som det allra mest lockande. Kul med hotell, men det är något visst med stuga och få känna det lite som sin egen plats för de dagarna och ytorna blir mer anpassade om man reser med vänner eller familjen. Hängytor, fler sovrum och bäddar och kunna laga sin egen mat. Oftast blir det ju betydligt billigare än hotell, och lagar man mat i stugan också så blir det ännu större skillnad. Det kan ju finnas restauranger i närheten ändå! Men att ha möjligheten till att varva med hemlagat. Eller så tar man med, kommer aldrig glömma midsommarhelgen i Östergötland då jag och två kompisar hyrde en stuga över helgen och jag hade haft stressigt på jobbet och reste från Umeå, medan de hade ork och bara åkte från Linköping. De hade fixat ALLT. Pajer, sallader, kallskuret, efterrätter, fikabröd… bara packa i kylväska och sen fylla kylen när vi kom fram.

Stuguthyrning har ju länge fungerat med både stugbyar och privata som hyr ut, det gäller bara att hitta rätt ställe och att det är smidigt för både den som hyr ut och den som ska hyra. Dessutom får man ju väldigt många hyrveckor för priset av en stuga, och slipper allt underhåll och andra bryderier. Se en ny plats varje gång eller återvända och hyra samma stuga.

För mig är det kanske tre högsäsonger jag tänker mig för stugresande: vårvinter med höjdpunkterna sportlov och påsk, sommar och höst. En fjällstuga med plats för alla skidor och kläder som behöver torka, kanske med en bastu. En sommarstuga med närhet till hav eller sjö, en altandörr som går att öppna och kunna grilla. Eller en långhelg i fjällen på hösten för att plocka bär och svamp och bara njuta av alla färger.

Tre ställen jag gärna skulle hyra stuga:

Saxnäs

Fina, mysiga Saxnäs i Västerbottensfjällen. Har varit där flera gånger på skidläger och bott på flera olika ställen och en riktig hit var senaste gången då jag och mina kompisar hyrde stuga tillsammans. Nästan alltid på vintern på grund av sina fina och ofta tidiga skidspår men vet att det är fint på sommaren också.

Gotland

Sommaren 2020 var jag på rullskidläger på Fårö, Gotland. Bodde i stuga tillsammans med två då okända kvinnor som snabbt blev bekanta och träningskompisar under helgen. Riktigt fint och det gav bara mersmak att återvända till Gotland och upptäcka mer, fick mycket ”utomlandskänsla” med vibbar både från England, Danmark och sydligare breddgrader och grekiska öar. Läs mer om min träningshelg på Fårö

Österlen

Här har jag aldrig varit men ett sånt där resmål som känns som ett måste att nångång få se. Cykla runt bland loppisar och glasbruk, äta nygräddat fika, närodlad mat, bada i havet och långa kvällar som är varma men ändå blir mörka till skillnad från här i norr, och känslan av evig sommar. Det är nog faktiskt hos trendenser jag läst mest om Österlen och fått för mig att jag vill dit. En vacker dag så.

Hyra stuga går naturligtvis tvärtom, för att kunna hyra måste någon hyra ut. Inte dumt sätt alls att få in lite extrapengar på, försörja den där stugan till exempel. Och att inte låta fina pärlor stå tomma mestadels av året, mer delningsekonomi. Har du någon favorit? Något drömställe? Gillar du tanken på att utforska nya ställen eller vill du ha din egen plats att återvända till?

Lämna en kommentar