Om fotofest

ballongerJag fick ett nytt objektiv i födelsedagspresent, ett fast 50mm-objektiv från Nikon som jag önskat mig. Enligt många fotografer är det nästan det enda du behöver, beroende på vad du ska fota förstås. 50mm innebär på fotospråk att förstoringen (”zoomen”) är precis som ögat ser utan kamera, det är praktiskt och enkelt förstå. Jag kommer varken närmare eller längre ifrån när jag kikar i gluggen, det är jag som måste röra mig jämfört med motivet. Det gillar jag. Ett fast objektiv går alltså inte att zooma men däremot släpper det in betydligt mer ljus än ett som kan zooma, tekniska egenskaper som prioriterar bort varandra (exakt hur vet jag inte). Jag gillar att kunna laborera med skärpedjupet och det är stor skillnad på detta och på mitt andra, men framförallt märks det hur mycket mer ljus som kommer in. Bländaren går ända ner till 1,8 och det gör stor skillnad jämfört med 3,8 som jag är van vid i min lilla lägenhet utan dagsljus på vintertid. Lättare är det också. Jippie!

Helgen bjuder på massor med kalas så det passar perfekt att ta med kameran! Ha en trevlig helg!

En reaktion till “Om fotofest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s