Uppmaning till skattebrott

Häromdagen blev jag uppringd av en telefonförsäljare från företaget Tensor i Göteborg. Hen kontrollerade först att jag hade företag och om namnuppgifter på företaget stämde. Därefter erbjöd hen tvätt- och diskmedel till grossistpriser, för tydligen jobbade de med fabrikerna till alla de stora märkena. Namedropping förekom.

Förutom att jag på frågorna om hushållet svarade vad man kan misstänka inte var helt tillfredsställande: – ”Vi” är bara en person. Tvättar ca var tredje vecka (note till omvärlden: då är det många maskiner). Använder ej sköljmedel. Kör diskmaskin, ej varje dag. så Skulle den stoooora vinsten vara att de fakturerade det på mitt företag. Som ”rengöringsmedel”.

Jag motargumenterade om denna gråzon och frågade om hen uppmanade mig till bokföringsbrott?

”Nej, så gör alla”

”Vi fakturerar som rengöringsmedel”

”Det är 100% säkert”

”Klart du ska utnyttja att du är företagare även i hemmet”

En lång harang om hur man kan klippa kuponger och jaga lågpriser, men återkom sedan till att den STORA vinsten var att jag kunde dra det skattefritt. Gav exempel på hur detta paketpris på dryga tusenlappen + moms motsvarade endast 600 kr i lön om jag tog ut det så. Och det där med momsen skulle jag inte bry mig om, den får man ju tillbaka som företagare.

Jag var helt paff, trodde att det var olagligt att göra så. Inte att dra av diskmedel för hemmet på företaget som ej sysslar med rengöring (förutom hud då) och inte heller har registrerat lokal, det VET jag att det är olagligt. Men att kunna uppmana så?

Blev så arg att jag twittrade om det, och vips fick jag påhakning av TV4 Umeå som ville granska.

Det visade sig att företaget var anmält flera gånger till konsumentverket, dock ej i år, tyvärr aldrig till Svensk Handel vilka är de som svartlistar företag, och de hade många kommentarer på internet och var kända för att skicka hem paketen till företagare, som inte har någon ångerrätt (såsom privatpersoner har 14 dagar) vilket naturligtvis leder till trassel för de stackare som råkat tacka ja, medvetet eller omedvetet. Och eftersom det är rätt ovanligt att ha sin telefon inspelad konstant så har man inte mycket bevis heller.

Det visade sig också att det fanns en tidigare inspelning från några år tillbaka som var exakt samma argument, från samma företag. Personen som blev uppringd ställde precis samma motargument som jag gjorde, och även en del frågor som verkligen förtydligade det faktum att de uppmanar till skattebrott.

Inom företagande, varumärken och försäljning pratar man om USP – unique selling point, vilket är huvudargumentet för att skilja sig från andra i sin bransch. Detta företag har alltså som sin USP att fakturera produkter för hemmet, på företag. Jag gissar att de också oftast ringer till mindre bolag, enskilda firmor och kanske även yngre personer, som kan tänkas inte riktigt ha koll på bokförings- och skatteregler eller kan vara lite lockade av denna gråzon. Vem vill inte spara pengar om det är möjligt? Det är vad de tagit fasta på.

De är inte heller det enda bolaget som gör såhär och dessvärre är det inte många som har tid, ork, energi eller pengar att driva ärenden vidare utan man gör kanske som jag, häver ur sig på twitter eller i fikarummet, betalar argt fakturan om man fått den eller tar hjälp med att bestrida just den. Kanske är man också orolig att ha gjort något olagligt om man anmäler att man beställt detta, och det står att det var till företaget. Det är inte heller lätt att veta vad man ska göra. Jag vet inte heller.

Jag är glad att TV4 tog upp det, och att den tidigare inspelningen fanns med den alerta person som bandat samtalet. Det visades på TV4s ekonominyheter imorse, och finns på TV4 play HÄR

Jag fick frågan om jag tänkte gå vidare med detta, och ärligt talat är svaret: mest troligt nej. Jag kommer bestrida fakturan om det dyker upp ett paket vid min dörr, men i övrigt så är jag glad över att det uppmärksammats. Tyvärr tror jag att någon måste anmäla för att något ska hända, media har inte all makt.

Blir bara så förbannad.

ovant se sig själv på tv4 play… eller nyheterna för den delen.

3 reaktioner till “Uppmaning till skattebrott

 • Himla bra att du kom dig för att twittra om det, föruppenbarligen så är du inte den första! Har vi där emot tur så kanske du blir den sista nu när media och andra företag förhoppningsvis fått upp ögonen för vad som försigår hos Tensor. Förhoppningsvis kan de kanske också bli svartlistade av Svensk Handel så att allt detta kan få ett slut. För precis som du skriver så tror jag att många kan ramla dit enbart för att de inte är tillräckligt upplysta om vilka regler som faktiskt gäller. Så bra gjort kusinvitamin! Dessutom, skojigt att få se dig på Tv4-neheterna! KRAM

 • Tja jag vet inte om det är mig det är fel, på eller samhället, men jag blir i alla fall inte det minsta förvånad över säljargumentet!

  Vilket man jag faktiskt får säga är ett logiskt sälj argument om ej så moralsikt kanske.

  ”det vet väll inte dom om, hö hö”

  Snart står det väll i annonser där företag söker folk att dem kan tänka sig att betala allt eller en del svart!

  Galet!

  (Btw Comment som på FB)

  • japp, jag är inte alls förvånad heller över annat än att det går att ha som argument. naivt trodde jag det var olagligt att uppmana till brott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s