Man behöver inte pengar för att vara hel och ren

En uppmärksam läsare har mejlat lite uppgifter, så jag har kikat vidare lite på det här med sopor.

Vi sorterar mycket i Sverige, 98% !, och i Umeå är vi alltså inte sämre. Och de uppradade tonen fördelat på våra 116000 invånare blir ca 130 kg/år eller mindre än 4 hg/dag. Per person, stor som liten.

Så vi är rätt bortskämda, det ser ju inte ut som i neapel för nåt år sedan

bild: Matts Jansson blog

 I Göteborg har man illustrerat det för något år sedan med en bild med ett berg av sopor som fyller hela ullevi och 170 m upp i luften!

SVTs Västnytt gjorde ett inslag om bilden och visade den för några göteborgare, och den intervjuade kvinnan träffar huvudet på spiken på kärnfrågan, det är inte det att vi är dåliga på återvinna, vi köper och slänger för mycket.

http://svt.se/embededflash/2319560/play.swf
Jag hade ShopStop hela förra året, och det kändes bra och välbehövligt att rusta upp mig själv lite med nya vinterskor, en vinterjacka och lite kläder för att se och känna mig hel och ren ut på kontoret. Men nu får det nog vara nog igen på ett tag. Jag vet att jag klarade ett år utan problem, och det innebar även onödiga prylar till hemmet m.m. (läs mer om vad som ingick och inte här)

Så även om det kanske är bra för samhällsekonomin att handla, så tänker åtminstone jag fortsätta tänka efter om jag verkligen behöver det. Och jag tänker på min värdmamma i Esmeraldas, Ecuador, som tog fram nål och tråd och en hel kasse med familjens kläder och satte sig och lagade sömmar och hål. Och på min första värdmamma i Ecuador, i Quito, som påpekade att man behöver faktiskt inte ha pengar för att hålla sig hel och ren.

Den som vill veta mer hittade jag en bra sajt i det här soperiet: www.sopor.nu

En reaktion till “Man behöver inte pengar för att vara hel och ren

  • Underbart! Det ska inte krävas en hel bunt med pengar för att se reppresentabel ut och själv har jag börjat laga och sy en hel del själv- men det är för att jag mår bra av att ta tillvara på det jag har och det känns onödigt att köpa nytt. Men jag är inte konsekvent rakt igenom, var ju faktiskt på Ikea förra helgen för att införskaffa smarta lösningar till lägenheten. Som jag förresten lovar kommer att dyka upp på bloggen inom kort 🙂 Men tills dess, ha en grym helg kusin! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s