El Rastro

Varje söndagmorgon i området el Rastro inne i centrala Madrid en stor loppmarknad. Somliga säger det är den största i hela norra spanien, hela spanien och rentav Europa.

Det tror jag nog inte riktigt på, men den är nåt att besöka iallafall.

Namnet kommer från den 1600-1700-talet då det var till största del en köttmarknad (inte som ordet används idag…) och försäljarna drog djuren/kropparna ner för gatan och skapade spår och stänk av blod, =rastro

Nuförtiden är det fortfarande packat med folk, och ett riktigt måste to-do om man är i Madrid en söndagmorgon (de som är vakna är på el Rastro, resterande miljoner har inte vaknat och inte planerat det heller på ett tag)

Den startar officiellt kl 8.00 men det sägs att det redan tidigare är igång. Det tar väl ett tag att ställa iordning och själv älskar jag den perioden på morgonen när tidningsställen ställs ut, dagens erbjudanden, alla gubbar köper tidningen, gatusoparna fortfarande jobbar hårt, de levande statyerna kommer färdigmålade traskandes till en vanlig dag på jobbet….

Håller på enligt guideböcker till 15.00 men vi kom förra söndagen ca 9.30 och då var det redan mycket folk men helt ok och överkomligt. Kl 12.00 när vi tagit oss nerför hela, ätit frukost på ett café och tagit oss uppför tillbaka, och sett stora delar av det, (jag) hade shoppat upp alla pengar och även fått låna lite av Js (ÄLSKAR bra marknader. Och inget ShopStop där inte, så inte ens dåligt samvete!) vi hade prutat och funderat och flanerat, då var det fullständigt packat med folk.

Köpte handsydda vändbara väskpåsar, två läderväskor, en hatt (The Hat som redan figurerar på bilder och är numera en del av mig) halsband, kjol, klänning m.m.

Gör sig inte så bra att bara fota allting rakt uppochner utan ska lägga in när jag använder det istället.

På el Rastro kan du hitta allting ifrån antika grejer, billiga ”kina-kläder”, handsydda väskor, skinn läder och åter mer eller mindre välgjorda vackra väskor, hattar, köksprylar, underkläder (!?) T-shirts, barnsaker, skor, konst och ficktjuvar. Och en hel del turister.

 Innan alla fynd från marknaden. (med en annan hatt, som jag redan tappat bort. Vi var inte alls meant to be på samma sätt)

Tortilla Española till frukost

Spot the tourist…

Ligger inte heller långt ifrån, egentligen mitt i, de mysiga bohemiska, kulturella och integrerade stadsdelarna La Latina, Lavapiés och Tirso de Molina.

Var i Segovia går och tänkte lägga upp lite bilder och berätta lite mer om det, helt fantastiskt! De andra tjejerna är i Valencia men jag ville verkligen se akvedukten och det var verkligen värt istället för två dagar på stranden… Är man civilingenjör, ”medverkande arkitekt”, romofil (kanhända jag hittat på det ordet själv men det är som att vara anglofil fast med romariket och det är jag, så jag behövde ordet) så var det en to-do. Som inte blev av förra året. Och Valencia har jag ju varit i då jag pluggade i Barca.

Längtar att flytta över arkivet hit, det är så mycket bättre sortering och struktur här. Men inte precis prio just nu att sitta och klicka på varenda inlägg och flytta över… Men det kommer. Upptäckte just också att man kan göra bildspel! Ska testa ikväll, lägger ut några teaser-bilder på facebook sålänge, klicka HÄR

Men det är ju toppen om jag kan skapa album här istället, inget jättestort fan av att behöva lägga alla mina bilder på facebook.

Idag blir en dag av vykortsskrivande, tidningsläsning och plugg. I solen of course. Solskydd på!

4 reaktioner till “El Rastro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s