La mitad del mundo

Idag akte vi pa utflykt med spanskan hela ganget, dvs. jag och min larare, tyska Sandra och hennes larare och Natalie, dock utan hennes larare. Tog bussar norrut och kom till ekvatorn och akte forst lite langre norrut (f.o. befinner jag mig pa sodra halvklotet, dar har jag inte varit forut) till en gammal vulkan som vid ett utbrott for manga hundra (tusen?) ar sedan gick sonder sa det ar inte langre en krater langst upp utan det ar liksom en stor krater dar foten forut var. Ungefar.
Det speciella ar att darnere i "kratern" finns en hel liten stad! Dar bor folk, det finns skola, huvudgata, kyrka, akrar, jordbruk m.m. Nufortiden bor de flesta i byn ovanfor och aker bara ner for att skorda eller sa.

Sedan mot sjalva ekvatorn, utmatt med gps, och museet dar. Stor uppstandelse med vakter just idag da av okand anledning vicepresidenten for Argentina var dar. Vi sag honom dock aldrig.
Fick en jattebra guidetur med lite information om olika indianstammar som bott i omradet tidigare och fortfarande och gick gora de beromda experimenten med att se vilket hall vattnet snurrar at pa vardera halvklotet (detta sags enligt lonley planets guidebok vara falskt, att det skulle bero pa avloppet, formen pa skalen etc. men hon anvande samma flyttbara tvattstall och vatten!) testa styrkan, ga pa rak linje (dvs. ekvatorn) och blunda samt placera ett okokt agg pa en spik. Gissa vem som klarade det och numera har ett certifikat dar det star "maestra de huevos"! =)
Hade inte med passet men annars hade vi fatt en stampel med att ha varit pa ekvatorn ocksa, visste inte man fick stampla sant i riktiga passet. Kanske lika bra att jag inte gjorde det med tanke pa hur mkt de granskar passen ibland, speciellt om man varit i mellanostern och vill in i USA…

Darefter en snabb titt pa monumentet for "la mitad del mundo" som sedan gps uppfanns visat sig ligga ca 240 m soderut. Betalade inte in oss utan man sag bra pa 100 m hall och sedan tog vi bussen tillbaka.

Eftermiddagen spenderade jag och Sandra i gringolandia pa en bokaffar och pa ett café och pluggade lite spanska och tittade pa andra gringos.

Nar jag kom hem var min vardmamma jattelessen och det visade sig att killen som bott har flyttade idag, utan forvarning! Detta for att han ville bo sjalv och hade gruvat sig sa for att saga nanting for han var sa ledsen sjalv… Har bott har i fyra ar medan han pluggat sa han ar som en storebror for lille Martín.

Men jag gjorde chokladbollar som jag tankte bjuda pa imorgon pa min sista dag i skolan och da kande hon sig lite battre. Och de gjorde succé aven hos Martín sa nu ska vi gora en laddning till hans fodelsedagskalas pa lordag.

Jag ar an sa lange fast i Quito och kan inte aka till kusten och jobba, for vagarna rasar p.g.a. klimatet. Men jag trivs hos familjen har men ar ocksa lite less pa allt regn och all smog sa det ar bade och. Jag passar pa att njuta medan jag ar har och ser fram emot varmare klimat snart.
P.g.a. detta har aven matpriserna gatt upp eftersom inga lastbilar kan komma fran kusten med varor och ytterst lite odlas i och kring Quito…  det ar tufft for Ecuador just nu, sedan dollarn infordes, klimatet just nu, korruption och allman finanskris… Presidenten kommer fa tufft i valet i april/maj.
En som daremot har framgang ar ju Hugo Chavez i Venezuela som valts till president for resten av livet. eller sa lange han vill. eller han far stalla upp i hur manga omval som helst. Lite oklara regler men gemene man havdar det ar som med Fidel Castro, dvs. de har fatt en diktator. Vi far val se.

4 reaktioner till “La mitad del mundo

 • Hejhej!

  Gud vad häftigt allting hörs, skulle hur gärna som helst ha varit med dig där i regnskogen. Eller kanske inte när ormen kom förstås, även fast det gick bra =)

  Du kommer visst att få visa lite bilder när du kommer hem =) Även fast jag varit inne på pixbox och sett dem du lagt upp. Men jag är verkligen super nyfiken på alla djur som du har haft turen att få se =)

  Ha det super!

  Kram

 • Hej! Har just läst din blogg. Det är mycket intresanta saker du får vara med om. Här har vi riktigt vinterväder. Har blivit bjuden på fika och en god kaka som Gudrun har bakat på morgonen.

  Hoppas allt går bra i fortsättningen också för dig. Hejdå. Kram.

 • Haha, ska försöka, men törs inte lova att jag kommer att komma ihåg. et är ju som sagt ett tag tills du kommer hem! Och sedan så är det inte min heller, hade varit och snokat i moster Gun-Britts bokhylla och hittade den =) Men som sagt, jag ska försöka.

  Jo, förra helgen jobbade jag på hotellet med att servera och blanda drinkar. Det var skoj =) Haha, nej det kan jag väl aldrig tro att vi brås på varandra 😉

  Haha, det låter som min. Men det är lugnt. Har just upptäckt vad dem innehåller och har skrotat allt mitt gamla, ”vanliga” smink. Så du får mer än gärna behålla den om du vill, annars är det bara att kasta den i soporna! Men ändå ganska häftigt att min maskara kom sig till Sydamerika! Så om jag aldrig kommer mig dit, så har min maskara i alla fall vart är! 😉

  Duktigt Johanna! Men jag skulle nog få underkänt om jag kallade dem hundrafotingar. För det finns bara enkel- och dubbelfotingar. Och dem vissa kallar för tusenfotingar, men som egentligen inte alls har så många fötter, utan endast två benpar per segment kallas för dubbelfotingar. Men grundtanken var rätt =)

  Förresten, antar att du har hört den roliga nyheten? Stina ringde just när jag fick syn på några svanar när jag och Robert var ute och gick nu idag.

  Men, men ha det bäst & sköt om dig!

  Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s